|
Yangın Kapıları İmalatında Kapıyı Oluşturan Tüm Elemanların Birbiriyle Uyumu Esastır
Pasif yangın koruma sistemlerinde yangının yavaş ilerlemesi baz alınmaktadır. Bina yangın kapılarıyla korunan bölümlere ayrılmaktadır. Yangının tek bir bölmede hapsolması sağlanarak, dumanın ve alevlerin hareketi de kısıtlanarak başka bir alana atlaması önlenir. Yangının yayılma hızının düşürülmesi, riski azaltır, binadakiler o kadar güvenli olur. Yani yangın kapılarının dayanıklılığı, sızdırmazlığı yangının kontrol altına alınmasında çok önemlidir. Bunu sağlayabilmek için ise yangın kapılarının uluslararası standartlara uygun olarak üretilmiş olması gerekir.
Yangın kapılarının; çerçevesinin, kasasının, kapı kolunun, contalarının hep birlikte testten geçirilmesi gereklidir. Kapıyı oluşturan tüm elemanların birbiriyle uyumu esastır. Bir parçayı değiştirilmek istendiğinde tasarım bütünlüğü bozulabilir, uyumlu olmayan bir parçanın kullanımı standart dışı bir kapının üretilmesine neden olabilir ve testlerden geçmeyebilir. Yapılan ufak bir deişiklik yangına dayanım süresini ve sızdrımazlık kabiliyetini etkileyebilir.
Avrupa Normları TS EN 13501-2 ve TS EN 1634-1 gereği, yangın kapılarının bütünlük, yalıtım, kendi kendine kapanma, ışınım ve duman sızdırmaz özelliklerini göstermesi gerekir. Yangın kapıları, duman ve alevin girişe, merdivenlere, koridorlara yayılmasını engeller. Yangın kapısı imalatı yapan firmalar, binada bulunan herkesin güvenli tahliyesi için gerekli olan süre kadar yangına dayanımı olacak şekilde tasarlanmış olmalıdır.
Yangın kapı imalatı yapanların tüm bu bileşenleri hassasiyetle gözetlemeleri gerekmektedir.